ANAFOD Sokak Fotoğrafçılığı Etkinliği, Sokak Fotoğrafçılığı Nedir? Tavsiyeler....
Geçtiğimiz Pazar günü, dostum Masis Üşenmez ile birlikte üyesi olduğumuz ANAFOD (İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Dostları)’un “Sokak Fotoğrafçılığı” etkinliği çerçevesinde, dernek üyeleri ile “Sokak Fotoğrafçılığı” hakkında yer yer teorik, yer yer de uygulamalı olarak bildiklerimizi paylaştık. Yaklaşık beş saat süren etkinlikte otuza yakın katılımcıyla birlikte Karaköy ve Beyoğlu sokaklarında fotoğraflar çektik, son olarak Tophane’de buluşarak etkinliğimizi sona erdirdik. Ne yaptık, ne ettik görmek isteyen olursa; fotoğraflarımıza bu linkten ulaşabilir.
Eğer biraz araştırırsanız, sokak fotoğrafçılığı ile alakalı internet üzerinde Türkçe ya da İngilizce pek çok teorik bilgiye ulaşılabilirsiniz. Bu sebepten ötürü sizi tekrar tekrar teorik bilgilere boğarak, kafanızı karıştırmak gibi bir niyetimiz bulunmuyor. Sadece az biraz “Sokak Fotoğrafı” nedir bilgi verip, bir de tavsiyelerde bulunursak, yazı bizim için amacına ulaşacaktır. "Yok, eğer bunlar beni kesmedi, daha fazlasını istiyorum!" diyen olduğu takdirde tarafımla mail yoluyla iletişime geçtiğinde kendilerine istedikleri bilgileri veriyor olacağız.
Sokak fotoğrafı, kamuya açık alanda çekilen ve çekildiği çevrenin yaşamını belgeleyen çağdaş bir fotoğraf dalıdır. Belgesel fotoğraf ile kesiştiği noktalar bulunmakla birlikte, onun kadar katı kuralları bulunmamaktadır. 20. Yüzyılda fotoğraf makinelerinin boyutlarının küçülmesiyle birlikte fotoğrafçılar insanların fotoğraflarını haberli ve habersiz olarak daha rahat çekmeye başlamış, böylelikle sokak fotoğrafçılığının temelleri atılmıştır. Henri Cartier Bresson’un elinin değmesiyle sokak fotoğrafçılığı çağ atlamıştır. Üşenmeyip Bresson’un fotoğraflarına internet üzerinden bakarsanız ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. Ülkemizden örnek vermek istersek; Ara Güler’in çekmiş olduğu fotoğrafların ülkemizde sokak fotoğrafçılığı için önemli yapı taşları olduğunu belirtebiliriz. İnternet üzerinden Güler'in fotoğraflarının çoğuna ulaşabilirsiniz.
Tembelilk yapacağınızı düşünüyor ve size kıyamayarak aşağıda iki usta fotoğrafçının birer adet fotoğrafını paylaşıyoruz.
Henrier Cartier Bresson |
Ara Güler |
- Mümkünse yaptığınız her yolculukta fotoğraf makineniz yanınızda olsun. Güzel bir konunun karşınıza ne zaman çıkacağını kesinlikle bilemezsiniz.
- Fotoğraf çekmeye çıktığınızda mümkün olduğu kadarıyla araba kullanmamaya özen gösterin. İlla araç kullanacaksanız toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz (zira sokak fotoğrafçılığı insan temeline bağlıdır. Bu ulaşım araçlarına bineceğiniz istasyon yada duraklardaki mekan&insan ilişkisini kendinize konu edinebilirsiniz).
- Bol bol yürüme gerektireceği için fotoğraf çekmeye giden kişilerin, günün sonunda acı çekmemesi için özellikle rahat giysiler ve ayakkabı giymesinde fayda vardır.
- Sokak fotoğrafçıları çekmek istediği konuya yakın olmalı, yakından çekim yapmalıdır. Bunun içinde sabit odaklı geniş açılı lensler kullanılmasında fayda vardır. Bu tür lensler aynı zamanda düşük ışık koşullarında da çekim yapmanızı kolaylaştırır. Eğer utangaç bir yapıya sahipseniz ve insanlara yaklaşamam gizli çekim yapmak istiyorum derseniz zoom lenslerde kullanabilirsiniz. Bu tür lenslerin dezavantajı düşük ışık koşullarında ortaya çıkar. Net fotoğraflar çekme konusunda zorlanabilirsiniz.
- Sonradan WB ve poz telafisi yapabilmek için Raw çekin. Fotoğraflarınızı Raw olarak çekmiyorsanız muhakkak makinenizin WB ayarlarını yapın. Fotoğraflarınızın arka planlarının net ve keskin olmasını istiyorsanız F8 – F11 arasında değerler kullanın.
- Çekim yaparken farklı açılar kullanmaya çalışın. Farklı açıların kullanılması mekâna ve çekimin yapıldığı yere göre fotoğrafa farklı değerler katabilir.
- Güzel fotoğraf çekebileceğiniz bir mekân bulduğunuz takdirde; öncelikli olarak mekânda ufak bir gezinti yaparak çekmek istediğiniz konuya göre en uygun açıya yerleşin; makinenizin ayarlarını yapın ve çekmek istediğiniz konuya uygun olarak kullanacağınız lensi makinenize takın. Aksi takdir de çekmek istediğiniz fotoğrafı yakalama şansınız azalacaktır.
- Ülkemizde sokak portreleri, gizli çekimlere nazaran daha çok tercih edilmektedir. Yaşlı insanlar ve çocuklar özellikle yeni fotoğrafa başlayanlar için başlıca portre konularıdır! Tabi ki bunlarda çekilecektir ancak kişisel tercihimiz bu tür porteler çekildiğinde, çekilen modelin ya da kişinin yaşadığı ya da bulunduğu çevreninde kadrajın içerisine katılması yönündedir. Bunu şu şekilde biraz açabiliriz belki: Bir çöpçüyü çalıştığı alan yani sokak içerisinde çekmeniz, daha sonra fotoğrafa bakan kişiye çöpçünün iş alanı hakkında bilgi vermektedir. Kısacası modelin mekanla ilişkisini gözler önüne sermektedir.
- Bazı insanlar habersiz olarak fotoğrafları çekildiğinde size sert tepki verebilirler. Duruma göre ya fotoğrafı çektikten sonra özür dileyin ya da fotoğrafı çekmeden önce modelinizle ufak bile olsa bir iletişime geçin (göz teması kurmak, gülümsemek, merhaba bile demek karşınızdaki insanı rahatlatacak ve size daha kolay fotoğraf çekme şansı sağlayacaktır).
- Tehlikeli yerlerde fotoğraf çekmek istiyorsanız muhakkak buralara bir ya da birkaç arkadaşınızla gitmeli ve üzerinize dikkat çekmeyen kıyafetler giymelisiniz.
Umarım faydalı olur…
Selamlar…
Yorumlar
Yorum Gönder