26. Şinasi Barutçu Kupası

Şinasi Barutçu Kupası 1985 yılında kurulan FOTOGEN tarafından; Türk fotoğraf sanatına ilk fotoğraf dergisi, ilk renkli fotoğraf ve ilk fotoğraf kulübü gibi ilkleri katan Şinasi Barutçu’nun anısı yaşatmak için  düzenlenen bir çağrılı yarışmadır. Kupanın amacı, fotoğrafın tesadüfi yanını bir kenara bırakarak, katılımcıları disiplinli bir çalışma ile, teknik, estetik bütünlük ve anlam taşıyan altı fotoğraftan oluşan bir dizi oluşturmaya özendirmektir. Her yıl 12 fotoğrafçının davet edildiği maratonda 3 yıl üst üste başarılı olan katılımcılar kupa ile ödüllendirilmektedir. 



ANAFOD üyesi olan şahsım, aynı zamanda FOTOGEN üyesi olan dernek başkanımız Baytekin Kara tavsiyesi sonucunda ilk defa geçen sene davet edilmiştim. Samimi olmak gerekirse ilk turu geçmenin zor olmayacağını düşünmüş; ancak turu geçtikten sonra yapılan sergide diğer katılımcıların fotoğraflarını gördükten sonra son derece etkilenmiştim. Özellikle kupayı alan Veysi Boran ve Kadir Ekinci’nin çalışmalarını gördükten sonra ikinci katılımım da nasıl bir çalışma yapmam gerektiğini daha iyi anlamıştım.  ( İki fotoğrafçının kupa alan çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.)

Fotoğrafı hobi olarak gören ve bu ölçüde fotoğraf çekmeye çalışan her insan gibi yaklaşık 9 aylık bir zaman içerisinde kupada yer alan fotoğrafları çektim. Çekimler esnasında yegane üzerinde durduğum şey  kendi bakış açımı oluşturarak farklı bir şeyler ortaya koymaktı. Jüriden (İbrahim Zaman, Halim Kulaksız, Cengiz Karlıova, Nadir Ede ve İbrahim Göksungur) ve sergi esnasında salonda bulunan izleyicilerden aldığım olumlu yorumlar neticesinde bunu başardığımı rahatlıklar söyleyebilirim ki, şahsımı en çok memnun eden şey bu olmuştur.   

Sonuçlara gelecek olursak. Bu yıl sergisi İFSAK'da yapılan Şinasi Barutçu Kupası'nı üçüncü turda bulunan Barbaros Odabaş almaya hak kazandı. 2. turda bulunan Ali Aşılı, Tacettin Yüksel ve bendeniz Anıl Tamer Yılmaz 3. tura katılmaya hak kazanırken, ilk turda bulunan Yasin Akgül, Asuman Ergüney, Cengizhan Günesen ve Emin Özmen 2. Tura katılmaya hak kazandı.  

Sergi ve sertifika töreni ile alakalı aşağıda birkaç fotoğraf paylaşıyorum ancak, ikinci tur süresince fikirlerini aldığım dostlarım Masis Üşenmez, Osman Karamehmetoğlu, Uğur Tufan Emeksiz ve Oğulcan Selçuk Akbulut'a ayrıca teşekkür etmek isterim. Bununla birlikte yine sergi esnasında tarafımı yalnız bırakmayan ANAFOD’dan dernek arkadaşlarım ve büyüklerim Seval Danışman, Ünal ve Altunay Geçiroğlu, Büleny Yüksel, Hamiyet Birden, Filiz Küçükkurt, Mevlüt Maşalacı ve Gülay Hacıoğluna’da yine teşekkürlerimi sunarım...   

 İnşallah seneye 3.turda da başarılı olur ve buraya yeni bir yazı ekleyebilirim. 










Yorumlar

Popüler Yayınlar