Cumhuriyet Dönemi Sonrası Toplumun 

Kültürel Zenginleşmesinde Müzelerin Önemi


Müze Tanımı? 
Müze sözcüğü TDK'ya göre, sanat ve bilim eserlerinin saklanmış olduğu veya halka sunulması için oluşturulan yapı anlamına gelmektedir. 

Fransızca musée sözcüğünden alıntıdır. Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapı anlamına gelmektedir. Sözcük Eski Yunanca mouseîon μουσεῖον  "Mousa"lar tapınağı, Mousa"lara adanmış yer" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca Moûsa μοῦσα  "sanat tanrıçası" sözcüğünden +ion sonekiyle türetilmiştir.

Hesiodos'un  Theogonia adlı eserine göre Zeus ile Titan Tanrıça Mnemosyne’nin dokuz kızları vardır ve bunlara Musa adı verilmektedir. Ayrıca Musa’lar ”İlham perilerinin yaşadığı yer” ya da ”Bilimler Tapınağı” anlamını da taşımaktadır. Grekçe’de ise akıl, düşünce, yaratıcılık gibi kavramları içeren  ”men” kelimesinden türemiştir.

Musalar yani İlham Perileri ve yetki alanları şu şekildedir: 
  1. Kalliope (Lirik Şiir)
  2. Klio (Tarih)
  3. Pollhymnia (pandomim)
  4. Euterpe (Flüt)
  5. Terpsikhore (Dans)
  6. Erato (Korolu Şiir)
  7. Melpomene (Tragedya)
  8. Thalia (Komedya)
  9. Urania (Gök Bilimi)

Apollon ve Musalar


Müzecilik Tarihi:

Ülkemizde Müzecilik  Faaliyetlerinin Başlaması

İstanbul'un fethinden sonra hem Osmanlı'nın kullandığı hem de savaşlarda ganimet olarak elde edilen yabancı silahlar ile araç gereçlerin korunduğu bir silah deposu olarak kullanılan Aya İrini Kilisesi 19.
yüzyılın ortalarından itibaren eski eserlerin de burada toplanmaya başlamasıyla modern anlamda
ilk Türk müzesi olan Arkeoloji Müzeleri’nin çekirdeğini oluşturmuştur (Türkiye’de Müzeciliğin Gelişimi - Hale ÖZKASIM*, Semra ÖGEL). 

Kurumsal anlamda müzecilik faaliyetlerinin başlangıcı 19. yy'ın ikinci yarısından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde gerçekleştirilen yönetsel ve yasal düzenlemelerle eski eserlerin yurt dışına çıkarılması engellenmiş, Türk kazıları başlatılmış, kazılardan elde edilen eserler İstanbul’daki müzede toplanmaya başlamış ve oluşan  bu koleksiyonla birlikte müzecilikle ilgili bilimsel faaliyetler de giderek hız kazanmıştır. Bu dönem içerisinde müze müdürü olan Osman Hamdi Bey, ülkemizde ve Ortadoğu'da yaptığı kazı çalışmalarında çok önemli eserleri Türk Arkeolojisine kazandırmıştır. 


Cumhuriyet Dönemi Sonrası Müzecilik? 

Dünyada müzecilik ? 

Eğitimde Müzelerin Yeri ve Önemi ? 


MÜZELER


Çanakkale Troya Müzesi : Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentine ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir. Çanakkale, neolitik çağdan tarihi çağların başlangıcına kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir.







İstanbul Arkeoloji Müzesi : İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 






İstanbul Deniz Müzesi :  İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesidir, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye'de kurulan ilk askeri müzedir.







İstanbul Oyuncak Müzesi : İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul'un Göztepe semtinde bulunan ve şair Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005'te kurulan oyuncak müzesidir. Müze koleksiyonu, Sunay Akın’ın 20 yıl boyunca 40'tan fazla ülkede satın aldığı oyuncaklardan oluşturulmuş, dekoruysa sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır.






İstanbul Resim ve Heykel Müzesi : İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.








İstanbul Sinema Müzesi : 










İstanbul Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi : 






İstanbul Yapı Kredi ve Kültür Merkezi :  







Müze Gazhane : Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul'un Anadolu yakasına gaz tedariki için Kadıköy'de 1892'de inşa edilmiş olan, günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan yapıdır. 







Türkiye İş Bankası Müzesi : Türkiye İş Bankası Müzesi, Türkiye İş Bankası'nın geçmişini ve Türkiye'deki ekonomik gelişimi gösteren materyallerin derlenip sergilendiği bir müzedir. Eminönü'nde bulunur. Müze, 1890 yılında postahane binası olarak yaptırılan tarihi binada yer almaktadır.






İstanbul Modern Geçici : İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, Türkiye'nin ilk modern sanat müzesidir. Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından kurulan müze, 11 Aralık 2004'te ziyarete açıldı








İzmir Arkas Sanat Merkezi : Arkas Sanat Merkezi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir sanat müzesidir. Kasım 2011'de açılan müzede, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından oluşturulan Arkas Koleksiyonu ile çeşitli başkaca eserler sergilenmektedir.














Yorumlar

  1. Elinize sağlık. Zengin bir seçki oluyor. Çoğu mekan çekimleri olduğundan, mimari fotoğraf kıstaslarına göre değerlendirmek kaçınılmaz oluyor. Geometriye, özellikle düşey çizgilerin çerçeveye paralel olmasına dikkat etmekte fayda var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar