Kınık Köyü


23 Kasım 2014 Pazar günü kurucularından olduğum ANAFOD ( İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Dostları ) ile birlikte Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı olan Kınık Köyü’nü fotoğraflamaya gittik.  

Köy el yapımı seramikleri ile ülke genelinde bir üne sahip olmakla birlikte, bu ününü 20. Yüzyılın başında Bulgaristan’dan göçen Şakir Ağaya borçluymuş. Şakir Ağa sayesinde seramik yapımı ile tanışan köy halkı yüz yıldan fazla süredir bu sanatı gerçekleştirmekteymiş.  Seramik yapımı ile çok teknik bilgi vermek istememekle birlikte, köyde yaşayan erkekler ile kadınlar arasında bir iş paylaşımının olduğunu belirtebilirim.  Erkekler daha çok seramik yapımı ile uğraşırken, kadınlar bu seramiklerin boyanması ve süslenmesi işini üstlenmiş durumdalar.  Atölyelere bağlı olan hediyelik eşya dükkânlarında her türlü kap satılıyor. Aldığımız bilgilere göre en çok talebi kumbara, mumluk ve şamdan tarzı ürünler görüyor; fakat bazı atölyelerde yaptığımı gözlemlerde özel siparişlerin geldiğini de öğrendim. Öyle ki bazı ustalar ile yaptığım sohbetlerde müzelere özel ürünler yaptıkların gördüm. 
Osman Usta seramik kapları yaparken, karısı yapılan kapları boyuyor.

Gezi her grup gezisinde olduğu gibi kalabalık sayılar ile yapılması ve kış olmasından mütevellit güneşin erken batması gibi fotoğraf çekimi için bir takım dezavantajlara sahipti. Ancak kendi açımdan şunu da belirtmek gerekiyor bu tarz gezilerin tarafımca en önemli getirisi sonraki çekimler için gerekli keşiflerin yapılmasını sağlamasıdır.  Atölyelerdeki ustalar fotoğraf çekimi konusunda (muhtemelen giden fotoğraf grupları sayesinde) oldukça profesyonelleşmiş. Hatta siz bazen neden bu kadar rahatlar diye gerilebiliyorsunuz! Bununla birlikte atölyelerde fotoğraf çekicem diye zücaciye dükkânına girmiş fil gibi davranırsanız, o pamuk gibi olan insanların istemediğiniz hallerini de görebiliyorsunuz. Günün uzun olduğu yaz aylarında, fazla kalabalık sayılar olmadan (ustalar ile daha rahat iletişime geçebilmeniz ve gerekirse çekim için gerekli tesisatı kurmanız için)  köyü ziyaret etmeniz daha faydalı olacaktır.  

Nazif Usta çalışıyor...


Sokak Fotoğrafı çeken ya da ilgi duyanlar için köyün basit görünümlü sokak ve renkli evlerinin de aynı zamanda güzel kareler verebileceğini söyleyebilirim. 

Köyün renkli evlerinden biri...

Köyün sokaklarından biri...

 Unutmadan bu güzel geziyi düzenleyerek Kınık’ı keşfetmemizi sağlayan İnci Çelik ve İlknur Turan Atlı’ya ayrıca teşekkürlerimi sunmak isterim…

Yorumlar

Popüler Yayınlar