Donetsk...

Çok edebi bir giriş yaparak bloğun amacını saptırmak benzeri niyetim olmasa da, kuşağımın sahip olduğu bir özellikten mütevellit melankolik duygular ışığında uzun süredir ara verdiğim bloğumu yazmaya başlıyorum. Hani bazen bir şeylere başladıktan ya da bitirdikten sonra “hayat enteresan lan” gibi düşüncelere dalarsın ya; geçen hafta sonu yapmış olduğum Donetsk seyahatinde de aynı hissiyata kapıldım. Bunun sebebi ilkokul ve orta okulu bitirdikten sonra bilmem kaç yıl görmediğim Hıdır Özel ile bu seyahati gerçekleştirmemdi. Hayat mı diyelim kader mi bilemedim; ama nasıl bir güç yapıyor bilemiyorum bu uhrevi şey, sevdiğin bazı insanlar ile seni ayırıp daha sonra tekrar bir araya getirebiliyor.
Namı Değer Hıdır!
Duygusal girişimizi bir kenara bırakırsak eğer; yaklaşık yüz küsur yıllık geçmişi olan şehrin bir milyonluk nüfusu ile Ukrayna’nın beşinci büyük şehri olduğunu, kendisini ziyarete gidenlere çok fazla turistik alternatif sunamadığını söyleyebilirim. Bununla birlikte sonradan yapılan kentlerin sahip olduğu bir özellik olan planlı yerleşme ve Rus mimarisinin etkileri sonucunda sokak fotoğrafçıları için güzel kareler yakalama şansı bulunuyor. Şehrin beni en çok etkileyen yeri, Forged Figures Park’tı. Sahip olduğu kömür madenlerine sayesinde metalürji anlamında da çok gelişmiş. Bunun izlerini parkta da görebiliyorsunuz. Park içerisinde mitolojik ve hayvan figürleri, küçük köprüler, çardaklar vs.ler bulunuyor.
Forged Figures Park 1
Forged Figures Park 2
Forged Figures Park 3
Forged Figures Park 4
Gezilecek yerlerden biride şehrin en ünlü futbol takımı olan Shaktar Donetsk’in stadyumu Dombass Arena’dır. Şans eseri gittiğimiz gün itibariyle takımın maçını izleme şansımız oldu. Yıllardır fotoğraf makinemi İstanbul’da maçlara götürmek istemiş ama hep korktuğum için götürmemiştim. İstanbul’da bir stat da maça gitmek ne kadar zorsa Donetsk’de bir o kadar kolay. Sadece girişlerde makinenizin boyuna bakıyorlar. Belli bir ölçü sistemleri bulunuyor. Bu sebepten ötürü yüksek zoma sahip lenslerinizi bodye takmanızı maça girerken tavsiye etmiyorum. Maçı izlerken lensinizi değiştirip istediğiniz gibi kareler çekme şansınız bulunuyor. Bununla birlikte Dombass Arena yanında bulunan Park of Liberators’da minimalist kareler yakalama şansınız olabilir.
Shaktar Donetsk Maçı
Stad Çevresi
Shcherbakov şehir parkı, şehrin evlenen çiftleri için önemli bir mekan. Evlenen çiftler buraya gelerek ortasında bulunan köprüye, üzerlerinde isimleri bulunan kilitleri, evlilik tarihleri ile birlikte asarak aşklarını ölümsüzleştiriyor. Benzer bir durum yukarıda anlattığım Forged Figures Park’tada bulunuyor. Köprüyü geçtikten sonra karşınıza güzel altın melek heykeli çıkıyor. Fotoğrafçı olarak park çevresinde sokak performansçıları olduğunu belirtmemde fayda olabilir. İlgilenenler olursa güzel fotoğraflar yakalanabiliyor.
Yeni Evlenen Bir Çift
Evli Çiftlerin Evliliklerini Ölümsüzleştirmek için Astıkları Kilitler
Syvato Preobrazhensky Katedrali Ukrayna’nın en büyük ikinci katedraliymiş. Girişinde yüksek sütun üzerinde yer alan bir melek heykeli (okuyabildiğim kadarıyla Mikhail) bulunuyor. Kendine özgü bir mimariye sahip olan katedralin içinde biz gittiğimizde restorasyon çalışmaları vardı. İçinde fotoğraf çekmek yasak olmakla şehirde muhakkak görülmesi gereken yerlerden biri.
Şehir Katedrali
Yukarıda saydıklarım dışında Dombass Palace, Lenin Meydanı, Pushkin Bulvarı, Artoma Caddesi, Devlet Sanat Müzesi yine görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehir ulaşım, gece hayatı ve yemek için oldukça ucuz bir yer olmakla birlikte yaşadığımız sıkıntıların başında İngilizce bilen insan sayısının çok az olması geliyor.

Yorumlar

  1. Yüzyıllardan sonra nihayet yeni bir yazı yayınlamana çok sevindim:) Umarım bu tam bir geri dönüş olur. Artık yazmalısın ki zaten hala anlamakta zorluk çekiyorum yazmadan nasıl duruyorsun ki sen onca anlatacak şeyin varken:) Burayı sevdim. O park gerçekten görülesi bir yermiş. Sokak fotoğrafçıları bazen cidden harika işler çıkartıyorlar sen de süper kareler yakalamışsındır eminim. Maç izleme hususuna değinmek istemiyorum ama artık kabullendim erkekler ve maçlar bir bütün. Şunu da söylemek istiyorum fotoğrafları en azından orta boy yap olur mu böyle bakınca görülmüyor ki uzak uzak:) Yan sekmede açınca görülüyor ama okurken de biraz göze hitap etse fena olmaz. Bu bol gezme hareketini çok seviyorum gez anılcım hep gez ve anlat bize oldu mu...Hayat gerçekten de tuhaf bir şey aynen anlattığın gibi. Yıllar insanların karşısına neler çıkartıyor, bilemiyorsun işte bir dakika sonrasını bile ve bazen inanılmaz şeyler olabiliyor. Bu arada o kırmızı kalp kilite bayıldım..Sevgiler ve selamlar çok bizden:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler çok Tuğbacım... Ayarladım fotoğrafları : ) ... Selamlar Yiğit'e....

    YanıtlaSil
  3. Yazınız da mutlaka başarılı ama fotoğraflarda yansıyan sonbaharı çok beğendim.. tebrikler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar